ANA SAYFA   › BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

Bunları Biliyor Musunuz ?

Dur işareti neden sekizgendir?


Kaygan zeminde araç kullanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Karlı zeminde araç geçerken ve sollama yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Gizli buzlanma riskleri nelerdir?


Okulların açılması ile oluşan riskler nelerdir?


Rampa çıkışları sırasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Rampa inişler sırasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Sel tehlikesi ile karşılaşıldığında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Sisli hava koşullarında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Sürüş esnasında yeme-içme riskleri nelerdir?


Şehir içi geçişleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Trafikte tarım makinaları hareketleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?



Yorgunluk- Uykusuzluk farkındalığı nedir?


Güvenli Sürüş Nedir?

Motorlu, motorsuz kara taşıtları ile yapılan seyahatlerde, sürücünün kendisine, araçtaki yolculara, trafikteki diğer insanlara, yol unsurlarına ve çevreye zarar vermemesidir.
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için öncelikle tüm trafik kurallarına tam uyum göstermeleri gerekmektedir.
Bununla birlikte sürücünün sürüşe fiziksel ve zihinsel olarak hazır olması, kullanılan taşıtın güvenli bir sürüş için teknik olarak hazır olması, sürücünün kullandığı aracın özelliklerini bilmesi, sürüşün hava ve yol koşullarına uygun olarak yapılması güvenli sürüşün önemli bileşenleridir. Bir taşıt kullanmanın potansiyel tehlikelerini bilmek ve sürücü olmanın sorumluluğunu alarak sürüş yapmak hepimiz için en önemli davranış değişikliği olacaktır.


Trafik Kazasının Sonuçları Nelerdir?

Trafik kazalarının sonuçları incelendiğinde, kazaların üç önemli boyutu olduğu görülecektir.
Toplumsal Boyutta: Can kayıpları, ömür boyu izleri kalan ciddi yaralanmalar, manevi hasarlar, yasal cezalar, kişilerin güvenli seyahat haklarının ihlali,
Ekonomik boyutta; Kullanılamaz hale gelen araçlar, hasara uğrayan yol ve yol bileşenleri, iş gücü kayıpları, tazminatlar, sigortalar, sağlık kalitesi bozulan insanların ömür boyu işlerinin bozulması, bozulan ve zarar gören yol unsurları,
Çevresel boyutta; Kazaya karışan araçların taşıdıkları veya ihtiva ettikleri tehlikeli maddelerin toprağa, havaya karışması olarak verdiği zararlar ile özetlenebilir.
Bir dakika önce arabasının içinde, müşterisine zamanında yetişemediği durumdaki olumsuzlukları, trafiğe takılırsa çocuklarını okuldan vaktinde alamayacağını, gönderdiği e maile gelecek yanıtı düşünen, müzik dinleyen, sohbet eden sürücüler, trafik kazasına karıştıkları andan itibaren yaşadıkları şoku bir ömür atlatamamaktadırlar. Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına karışan tüm tarafların hayatları bir daha eski hallerine dönemeyecekleri şekilde değişmektedir.
Neredeyse sürücülerin tamamı, trafik kazalarının, kendilerinin ve ailelerinin başlarına gelmeyeceğini düşünerek sürüş yaparlar. Ancak ülkemizde her gün yaklaşık 800 trafik kazasında 12 insanımız hayatını kaybetmekte 800 insanımız yaralanmaktadır.
Direksiyon başına geçen her sürücünün bu gerçekleri bilmesi, kendisi, ailesi ve yaşadığı toplum için güvenli sürüş yapma sorumluluğunu alması gerekmektedir.